Back to Home

De hemel is een ster rijker

Een ster aan de hemel

Er is een nieuwe ster aan de hemel verschenen. Vroeg of laat worden we allemaal een keer geconfronteerd met de dood. Soms gebeurt dat helaas al op jonge leeftijd. Het is moeilijk om aan kleine kinderen uit te leggen wat er gebeurt als je dood gaat. We weten het zelf eigenlijk ook niet, want niemand heeft het immers uit ervaring ooit kunnen vertellen.

Papa wordt een sterretje

Aafkes man vocht al lange tijd tegen kanker. Heel lang hadden ze samen het gevoel dat het uiteindelijk goed zou komen. Tot het écht niet meer ging en Mike werd opgenomen in het ziekenhuis. Het ging snel bergafwaarts met Mikes conditie, waardoor ze de keuze voor palliatieve sedatie niet langer konden uitstellen. Zoals ze vooraf met de maatschappelijk werkster hadden besproken, vertelden ze hun dochter toen dat papa een sterretje zou gaan worden. Het advies was om dat echt pas op het laatste moment te vertellen; ze was immers nog zo jong. ‘Dan breekt je hart als je kind dat vervolgens heel vrolijk en trots aan de familie vertelt’ zei Aafke.

Troost

Na achtentwintig jaar samen te zijn geweest, was Ashna nu zonder haar Sunil. ‘Ik moet mezelf nog vinden, want wie is Ashna zonder Sunil?  Dat oude leven is er niet meer en ik moet nog steeds wennen’ vertelt ze. Sunils ziel helpt Ashna daarbij, daar twijfelt ze niet aan. Als ze ’s avonds in de tuin een sigaret rookt, verschijnt zijn twinkelende ster aan de hemel. Elke dag ziet ze de heldere ster en ze is ervan overtuigd dat diezelfde ster er voorheen nooit was. ‘Toen ik mijn nicht op een avond de ster aanwees, dacht zij dat het een vliegtuig was. Dat is écht niet het geval, want het twinkelende licht verplaatst zich namelijk niet, het staat stil. Dat moest mijn nicht wel toegeven. Ze lachte en zei dat ik vast aan het spacen was. Genoeg mensen zullen mij voor gek verklaren, maar ik vind troost in de aanblik van die ster die over me lijkt te waken. Het vijfjarige dochtertje van mijn zus wees me op een avond dezelfde ster aan. Dat is mausa, riep ze. Mausa is onze benaming voor oom. Zij zag Sunil dus ook, dat is toch heel bijzonder?’

Liefde

Mijn stiefzoon en -dochters waren pubers toen zij hun mama verloren. Eén van de nummers die ze voor uitvaart had gekozen was het lied One van Anouk: You’re a star in heaven now. Slechts tien jaar later – ze waren nog maar twintigers – overleed hun papa. Alle drie hebben ze bij het afscheid gesproken. De oudste maakte een prachtig gedicht waarvan de laatste regels ook weer verwijzen naar de sterrenhemel boven ons:

En ben dankbaar voor de tijd
Die ik met jou heb gekregen
Dat raak ik nooit meer kwijt
Ik ga je zo erg missen papa
Maar ik moet er in geloven
Dat het goed gaat komen
En ik zal je dit beloven
Elke avond als ik slapen ga
Zoek ik de grootste ster voor jou
Zodat ik je dan kan vertellen
Dat ik heel veel van je hou

De verhalen van Aafke, Ashna en mijzelf zijn opgenomen in de bundel OVERLEE(F)D een spoor van herkenning.

Fotografie: Unplash

Link One– Anouk: https://www.youtube.com/watch?v=CJfOcUUFbKE

De hemel is een ster rijker
G-1B6ZZ2RCB7