Back to Home

Soulmates

Zielsverwant

‘Het gebeurt: mensen die elkaar ontmoeten en direct weten dat ze voor elkaar bestemd zijn.’ Dit is de inleiding van een artikel over Soulmates van het magazine Happinez. Er worden drie typen zielsverwanten beschreven, die worden aangeduid met een aantal sterren aflopend van vijf naar drie sterren. Bij een verbinding met een vijf-sterren-soulmate gaat het om partners die elkaars zielsverwant zijn in liefde,  waarbij zij hetzelfde grote doel hebben in het leven en dezelfde idealen delen.

Plato

Heel lang geleden had de filosoof Plato ook al een theorie over soulmates. Als trouwambtenaar ben ik natuurlijk bekend met die mythe die hij ver voor onze jaartelling verspreidde, getiteld ‘Het verlangen naar de wederhelft’. Als christen hecht ik zelf geen geloof aan deze theorie, maar het is wel een mooi verhaal: Plato’s verklaring voor het ontstaan van de liefde. Gerard Koolschijn maakte een vertaling in het Nederlands over de oermensen, waarvan de vorm volgens Plato helemaal rond was. Ze worden ook wel aangeduid als de ‘bolletjesmensen’. Vier armen had deze mens, en evenveel benen als armen. En op een cirkelvormige hals bevonden zich twee gezichten,  die in alle opzichten gelijk waren. En op die twee van elkaar afstaande gezichten was één schedel met vier oren, en verder alles zoals je je op grond hiervan wel kunt voorstellen.

Plato vertelt hoe sterk en energiek deze mensen waren. Zo sterk, dat ze het durfden opnemen  tegen de goden. Zeus overlegde met de andere goden over de vraag wat ze daaraan moesten doen. Doden was geen optie, want daarmee verdwenen immers alle eerbewijzen aan de goden. Zeus bedacht iets anders om de mens zwakker te maken, een lugubere actie: ze doormidden snijden. Bovendien had je  dan meteen twee keer zoveel mensen, dus ook twee keer zoveel eerbewijzen. Apollo mocht het klusje klaren. Hij sneed de mens doormidden, trok het vel samen en knoopte de eindjes aan elkaar vast in een knoopje op de buik. Dat noemen wij nu de navel.

Toen het oorspronkelijke menselijke lichaam zo doormidden was gesneden, verlangde elke helft wanhopig terug naar de andere helft en zij zochten elkaar op. Twee helften van één lichaam, die doolden over de wereld en hoopten elkaar ooit terug te vinden. Al zij elkaar vonden, dan sloegen zij de armen om elkaar heen en grepen elkaar beet in hun verlangen om tot een eenheid te groeien.

Overlevers

De overlevers die hun verhaal vertelden, verloren allemaal hun geliefde. Degene met wie ze de rest van hun leven hadden willen samenzijn. Sommigen omschreven hun geliefde als zielsverwant, zoals Inge haar liefde met Michel omschreef. ‘We leren hier op aarde allemaal onze levenslessen, want ieders levenspad is al voorbestemd bij onze geboorte. In het hiernamaals krijgen we de mogelijkheid om onze ziel weer naar de aarde te zenden. Dan komt je ziel weer in een vruchtje dat uitgroeit tot een nieuw mens. Zo wordt je ziel steeds sterker en wijzer. Dat is de reden waarom bepaalde plaatsen of situaties je soms zo bekend voorkomen, al weet je zeker dat er nooit eerder bent geweest. Het is ook de reden waarom je mensen ontmoet met wie je direct een klik hebt, alsof je elkaar je hele leven al kent. Dat zijn oude zielen die elkaar opnieuw ontmoeten.’ En natuurlijk ook in mijn eigen verhaal, waarbij ik omschreef hoe ik me de eerste ontmoeting met Kees herinner, als de dag van gisteren: ‘Bij ons beiden ontstond direct het magische gevoel alsof we elkaar altijd al kenden.’

Soulmates, wat een onvoorstelbaar gemis als we ze moeten loslaten.

*****************

De verhalen van Inge  en mijzelf zijn opgenomen in de bundel OVERLEE(F)D een spoor van herkenning. Het artikel van Happinez, vind je deze link: https://www.happinez.nl/liefde-relaties/3-verschillende-typen-soulmates/

Fotografie: Karin van de Ven – het houten fruit is van mijn geweldige bonus-kleinzoontje

G-1B6ZZ2RCB7