Back to Home

Vakantie en rouw

Vakantie

Je hebt vakantie (en rouw)!

De komende weken hoef je niet op tijd je bed uit en kun je gaan genieten van je vrije tijd. Vlieg je naar een zonnig paradijs met een vriend of vriendin, of stap je met de kinderen in de auto en gaan jullie op weg naar de camping in Frankrijk? Blijf je misschien in ons eigen land en ga je erop uit met de fiets?

Onwennig alleen

Vakantie vieren is vooral in de periode van rouw na het verlies van je partner heel onwennig. Van ‘vieren’ is waarschijnlijk ook niet echt sprake want je mist je favoriete vakantiemaatje aan je zijde. Kun je toch een beetje genieten van de plaatsen die je gaat bezoeken en zie je kans om contact maken met de mensen die je gaat ontmoeten? Het is allemaal anders, maar je bent de uitdaging aangegaan en je bent vast toe aan een periode van ontspanning.

Vertrouwde plek

Wim besloot na het overlijden van Diny – zoals elk jaar – in de zomervakantie met zijn dochters naar hun vertrouwde stekkie in Italië te gaan. Dat was enerzijds heel fijn, anderzijds werden ze daar wel keihard geconfronteerd met haar afwezigheid. Dat was wel moeilijk.

Ook Ada besloot met haar zoon op vakantie te gaan in de maand waarin ze er voorheen altijd met zijn drieën op uit gingen. Juni, voorheen een feestmaand door de verjaardagen binnen het gezin en de fijne vakantieperiode. Maar nu was het ook een maand met groot verdriet, omdat Jaap een jaar eerder in juni overleed. Voortaan kiezen ze een andere vakantieperiode, want in juni blijven ze toch liever thuis.

Nieuwe ervaring

Sunil had altijd voorkeur voor een huisje in Nederland met een grote groep familieleden. Maar in de zomer na zijn overlijden werd de zomervakantie voor Ashna en haar puberdochter juist heel anders.  Het verlangen om andere landen te bekijken voelde Ashna altijd al, dus de kans om met haar broer, schoonzus en neefje samen naar Griekenland te gaan, pakte ze met beide handen aan. Dochterlief wilde dolgraag eens met het vliegtuig reizen én in een hotel overnachten dus het werd een hele nieuwe ervaring voor ze. Het voelde wel heel dubbel, want het was moeilijk zonder hem.

Groepsreis

Lizette en haar man Gerolf hadden plannen om samen met een camper door Canada te trekken, toen Gerolf plotseling overleed. Toch besloot Lizette al snel dat ze die reis graag wilde gaan maken. Omdat ze er alleen voor stond, koos ze wel voor een groepsreis. Eenmaal in het vliegtuig ontdekte ze dat de andere single deelnemers aan de reis allemaal dichtbij haar zaten. Fijn, het eerste contact was dus alvast gemaakt. Bij het opstijgen kwamen de tranen en die zouden nog vaker vloeien gedurende die twee weken. Er waren gelukkig ook hele goede momenten; Canada is een prachtig land dus Lizette bekeek vol bewondering de indrukwekkende bergen, staalblauwe meren en uitgestrekte bosgebieden. Bij het zien van zo’n prachtig meer biggelden de tranen soms over haar wangen omdat ze voor zich zag hoe ze samen zouden kanovaren. De reis was zeker een succes, dus Lizette heeft inmiddels vaker een groepsreis gemaakt.

De verhalen van Wim, Ada, Ashna en Lizette zijn opgenomen in de bundel OVERLEE(F)D een spoor van herkenning.

Fotografie: Karin van de Ven

Locatie: https://www.visitstockholm.com/

Vakantie in Stockholm zonder de allerliefste.
G-1B6ZZ2RCB7