Back to Home

Verhuizen?!

Verhuizen?! Je gaat naar een nieuw huis en andere woonomgeving. Dat is altijd spannend. Daar ga je kennismaken met de buren en onderzoeken wat er allemaal in de buurt is te vinden en wordt georganiseerd. Misschien heb je kinderen die door de verhuizing naar een andere school zullen gaan en moet je afwachten hoe zij dat zullen ervaren. Verhuizen is soms heel fijn! Dan heb je lange tijd uitgekeken naar het moment waarop je het nieuwe huis kunt betrekken. Alle spullen zijn uitgepakt en je kunt zittend op de (nieuwe) bank rustig om je heen kijken in de woonkamer, waar de muren in jouw favoriete kleur zijn geverfd. Soms is verhuizen helaas helemaal niet wat je wilde, omdat je door omstandigheden niet kunt blijven wonen in het huis wat je tot dat moment beschouwde als jouw thuis. Of wellicht heb je heel lang getwijfeld of het wel zo’n goed idee is om het vertrouwde huis te verlaten en ergens anders een nieuwe start te maken en is het nu toch eindelijk zover.

Samenwonen

Sandra en Mick woonden lange tijd niet echt samen. Ze kregen twee prachtige dochters en vormden in de weekends sowieso altijd een heel hecht gezin. Maar door het werk van Mick was het best lastig om te verhuizen naar de woning van Sandra, want de reisafstand was groot. Toch was samenwonen hun grootste wens. Verhuizen?! Acht jaar na het begin van hun relatie heeft Mick de flat verkocht waar hij doordeweeks nog altijd verbleef. Het appartement waar hij samen met zijn overleden vrouw Wilma jaren had gewoond, kreeg nu nieuwe bewoners. Eindelijk werd het tijd om te verhuizen naar Sandra en hun meisjes.

Terugkeren

Jacqueline woonde met haar man en kinderen in Zweden, het land waar ze zich als gezin zo gelukkig voelden. Het was destijds een hele bewuste keuze geweest om Nederland te verlaten en een nieuw bestaan op te bouwen in Zweden, het land van hun dromen. Op het platteland woonden ze heel dicht bij de natuur en het leven verliep daar minder gehaast. Toen haar man Dick na een periode van ziekte helaas overleed, besloot Jacqueline om hun B&B te verkopen en samen met haar dochter een appartement in Zweden te betrekken. Daar woonden ze een poosje samen, maar inmiddels woont haar dochter met man en kinderen in het appartement en is Jacqueline weer in Nederland. Ze is nu getrouwd met Marco en gaat uiteraard nog heel regelmatig naar Zweden om haar dochter, schoonzoon en kleinkinderen te bezoeken.

Ook Regina verhuisde voor de liefde. Na tweeëneenhalf jaar vele kilometers heen en weer rijden, besloten Guido en zij dat het tijd werd om samen te gaan wonen. Ze kozen voor de woning van Guido, mede omdat Regina ook in die omgeving voor haar werkgever aan de slag kon bij de plaatselijke vestiging. Het duurde best even voor ze haar nieuwe collega’s leerde kennen. Toen ze met een aantal van hen bevriend raakte, begon ze zich eindelijk – tot haar opluchting – een beetje thuis te voelen in haar nieuwe woonomgeving. Hun geluk duurde helaas veel te kort. Een jaar nadat ze bij Guido was ingetrokken, overleed hij heel plotseling. Vijf maanden later verhuisde ze terug naar haar geboortestad, omdat ze zich daar toch rustiger voelde nu ze weer alleen verder moest.

Verhuizen

Tien jaar na het verlies van Hans verhuisden Anne en haar dochters naar een andere woning in hun dorp. ‘Voor mezelf had ik eerder bedacht dat ik wilde verhuizen als ik een nieuwe liefde zou vinden, want dan wilde ik een frisse start maken in een andere woning. Nu ik na al die jaren nog steeds niemand had ontmoet, voelde ik dat het toch tijd was voor een nieuwe start. In het huis wat ik samen met Hans had gekocht, bleef zijn nagedachtenis overal zichtbaar en voelbaar. Daardoor kwam ik niet vooruit en bleef ik gevangen in het leven wat er niet meer was. De verhuizing was een heel goede keuze; achteraf gezien had ik dat jaren eerder moeten doen.’

Blijven

‘Ik wil heel goed voor dit huisje blijven zorgen’, vertelt Lizette. Haar man Gerolf kocht het huisje aan het water zo’n vijfendertig jaar geleden. Het is een prachtige locatie, net buiten het dorp. Lizette woont inmiddels vijftien haar in het huis waar ze samen zo gelukkig waren. In de maanden na het plotselinge overlijden van Gerolf heeft ze het nodige onderhoud aan de buitenzijde van het huis laten uitvoeren en ook binnenshuis moet nog wel wat gebeuren. Maar ze blijf zeker wonen in hun huis waar ze zich zo thuis voelt.

De verhalen van Sandra, Mick, Jacqueline, Regina, Anne en Lizette zijn opgenomen in de bundel OVERLEE(F)D een spoor van herkenning.

Fotografie: Unplash

Verhuizen!? Je grote vriend is alvast in de verhuisdoos gekropen!

G-1B6ZZ2RCB7